Annonse

Ordfører i Tysvær, Sigmund Lier, er flankert av (t.v) kommunens helse- og forebyggingssjef, Jorid Vea Isdahl og krisepsykolog Jakob I. Kristoffersen. Foto: Sonja Holterman

Tysvær-ordfører ber ofrene for lærer-overgrepene om unnskyldning

Ordføreren i Tysvær kommune ber ofrene for lærerovergrepene om unnskyldning. En lærer misbrukte minst 20 gutter i løpet av de 30 årene han jobbet i skolen i Tysvær.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Tysvær kommune har strenge rutiner for hvordan ansatte skal reagere når de får varsel eller mistanke om at et barn utsettes for overgrep.

– Dette gjør vi for å hindre at historien gjentar seg, sier ordfører i Tysvær, Sigmund Lier (Ap). Lier viser til overgrepssaken som Utdanning skrev om i desember. En lærer i Tysvær forgrep seg på elever fra tidlig på 1970-tallet til han flyttet til Finnmark i 1999. I Finnmark begikk han også seksuelle overgrep mot en gutt.

Læreren ble dømt for overgrepet i Finnmark i 2010. Overgrepene i Tysvær var foreldet, men etter dommen ga kommunen erstatning til 20 tidligere elever som var ofre for læreren. Ordføreren frykter at det er flere ofre i Tysvær, og ber dem om å ta kontakt.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

– Erstatningsordningen gjelder fortsatt. Vi har grunn til å tro at det er flere ofre som ennå ikke har tatt kontakt. Dersom de ønsker det, kan de kontakte kommunen, så skal vi gjøre det vi kan for å hjelpe, sier Lier.

Ordføreren er blitt kontaktet av flere etter at Utdanning omtalte saken i desember.

– Dette er en sak som preger Tysvær og kommer til å prege oss i generasjoner framover, sier Lier.

Kommunen går gjennom overgrepssaken i disse dager, og ser om det er mer de kan gjøre for ofrene. I tillegg ønsker kommunen å finne ut hva som skjedde den gangen, blant annet for å hindre at det skjer igjen.

– Seksuelle overgrep er et samfunnsproblem som vi ikke skal tie i hjel, vi skal prate det i hjel, sier Lier.

I arbeidet får kommunen hjelp av krisepsykolog Jakob I. Kristoffersen og advokat Roe Lauvås.

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!