Annonse

Tysvær kommune har gått gjennom rutinene sine og opprettet et eget team som skal kontaktes av innbyggere som har mistanke om at barn utsettes for seksuelle overgrep. Foto: Tommy Ellingsen

Sterke reaksjoner i Tysvær etter oppslag om overgrepssak

Etter Utdannings reportasje om læreren som misbrukte gutter i flere tiår, har Tysvær kommune opprettet en krisetelefon.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

«Kommuneledelsen forstår at omtalen av saken vekker vonde minner og følelser hos noen av innbyggerne våre,» står det på kommunens hjemmeside. Berørte kan ringe psykisk helsetjeneste eller direkte til ordføreren.

- Da jeg leste saken, skjønte jeg at dette ville vekke mange vonde minner, sier ordfører Sigmund Lier til Utdanning.

Han har selv fått flere telefoner fra folk som er berørt av saken.

- Vi har bedt folk om å kontakte oss dersom de har nye opplysninger i saken, eller bare trenger å prate med noen, sier Lier.

Etter at læreren ble dømt for overgrep i 2010 har kommunen gitt erstatning til 20 overgrepsoffer.

- På et fellesmøte for rektorer og barnehageledere i Tysvær gikk ledelsen i kommunen gjennom overgrepssaken og informerte om handlingsrutinene ved overgrep, sier Lier.

 

- Må gripe inn

-Vi har forsøkt å spille med åpne kort og være tilgengelige. Vi må sørge for at dette ikke skjer igjen, sier Lier.

Læreren misbrukte elever i 35 år, de fleste av dem som ansatt i skolen i Tysvær. Flere offentlig ansatte ble varslet om overgrepene underveis, men læreren ble ikke stanset. Ingen ansatte i kommunen er dømt i saken, men på et tidspunkt ble en rektor og ansatt ved skolekontoret anmeldt for ikke å ha gått videre med informasjonen om overgrep. Siktelsen ble frafalt og de to ble ikke dømt.

- Vi må sikre at våre ansatte bryr seg og griper inn, sier Lier.

Tysvær kommune har gått gjennom rutinene sine og opprettet et eget team som skal kontaktes av innbyggere som har mistanke om at barn utsettes for seksuelle overgrep. I tillegg har kommunen laget et skriv med handlingsrutiner for offentlig ansatte som mistenker overgrep.

- For Tysvær kommune er dette noe som vil henge ved oss veldig lenge, sier ordfører Sigmund Lier.

Dersom noen ønsker å snakke med noen i kommunen om saken kan de ta kontakt med psykisk helsetjeneste, tel. 5275 7000 eller tel. 9321 6676. Alle henvendelser vil bli behandlet fortrolig.

Nyhetsbrev
Les mer om nyhetsbrevet her 
 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!