Annonse

Kong Harald overrekker Abelprisen til Karen Uhlenbeck fra University of Texas, Austin, USA, i Universitetets aula tirsdag. Uhlenbeck er den første kvinnelige mottakeren av prisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kongen delte ut Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren

Den høythengende Abelprisen har vært delt ut siden 2003, men først i år gikk den til en kvinne. Tirsdag fikk amerikanske Karen Uhlenbeck prisen fra kong Harald.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Den høythengende Abelprisen har vært delt ut siden 2003, men først i år gikk den til en kvinne. Tirsdag fikk amerikanske Karen Uhlenbeck prisen fra kong Harald.

Den amerikanske matematikeren, som er professor emeritus ved matematisk institutt ved University of Texas i Austin, har fått prisen for sitt banebrytende arbeid innenfor geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare system, og for den fundamentale betydningen arbeidet hennes har hatt innen analyse, geometri og matematisk fysikk, for å bruke juryens egne ord.

 

Audiens på slottet

Arbeidet til Uhlenbeck, som er 76 år gammel, har ført til noen av de viktigstene framskrittene innen matematikken de siste 40 årene. Uhlenbeck er også en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk.

Prisen ble overrakt av kong Harald i Universitetes aula i Oslo torsdag ettermiddag. Tidligere på dagen hadde hun også møtt kongen under en audiens på Slottet.

Tirsdag kveld skal prisvinneren delta i en bankettmiddag på Akershus slott.

 

Delt ut siden 2003

Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel. Internasjonalt regnes han som en av de største matematikere de siste 200 årene. I Norge betraktes Abel som den fremste matematiker gjennom alle tider, ofte sammen med Sophus Lie.

I statuttene til Abelprisen står det at prisen «skal bidra til å heve matematikkfagets status i samfunnet og stimulere barn og unge til å bli interessert i matematikk». Det er Det Norske Videnskaps-Akademi som står for utdelingen via en internasjonal jury av matematikere.

Prisen ble innstiftet av Stortinget i 2002 på hundreårsdagen for Abels fødsel og delt ut for første gang i 2003. Da gikk den til franskmannen Jean-Pierre Serre.

 

(©NTB)

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!