Annonse

Med musikere og artister som Maj Britt Andersen i spissen, samlet en rekke organisasjoner seg onsdag foran Stortinget med markeringen «Syng ut for sang i skolen». Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Maj Britt Andersen sang ut for sang i skolen

Med Maj Britt Andersen og flere andre artister i spissen samlet flere organisasjoner seg onsdag foran Stortinget med markeringen «Syng ut for sang i skolen».

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

På Eidsvoll plass sang de som hadde møtt opp kjente sanger som «Nå skinner sola i vinduskarmen», «Bamses fødselsdag», «En solskinnsdag», «Grevling i taket» og «Dyrene i Afrika».

Bakgrunnen for protesten er at regjeringen i 2017 fjernet sang fra den overordnede delen av læreplanene, og at regjeringen nå foreslår å fjerne sangen fra den nye læreplanen for norskfaget, som skal gjelde fra høsten 2020. Det betyr at det vil bli valgfritt for norsklærere i barneskolen om det skal synges i klasserommet.

 

Krever daglig sang

Organisasjonen «Krafttak for sang» og 31 andre organisasjoner vil styrke sangen på fire punkter:

De krever daglig sang på skolene, et kompetanseløft i sang for lærerne i dag og i fremtiden, og de vil sikre at sang får plass i alle læreplaner. Organisasjonene vil også styrke de estetiske fagene på skolen generelt, der sang er en del av faget.

Det blir i et opprop videre lagt vekt på effekter sangen har, at den bidrar til et positivt læringsmiljø, til å bygge fellesskap og har positiv effekt på kognitive prosesser som konsentrasjon, minne, motivasjon og språkinnlæring.

«Sang kan også brukes forebyggende mot mobbing, styrke empati og psykisk helse, og bidra til en naturlig integrering av barn med en annen kulturell og språklig bakgrunn», heter det i oppropet.

 

Koralliansen synger ut for sang i skolen på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo onsdag. Koralliansen består av flere organisasjoner som har gått sammen om et opprop for å sikre sangens fremtid i det norske skoleverket.
FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 

Bred støtte

Tidligere har flere kjente musikere og artister gått ut og støttet oppropet.

– Sangen er et av de viktigste kulturuttrykkene våre og må derfor styrkes, ikke svekkes. Dette kan bidra til å ta vare på sangen som et viktig fundament for norsk kulturarv, og ta vare på sangtradisjonene våre, heter det fra musiker Maj Britt Andersen i en epost til NTB.

Hun sier at hun selv hadde en lærerinne som hadde tro på at tegning var like viktig som regning, og at de fikk synge hver eneste dag.

 

Sang ikke ute av skolen

Statssekretær Julie Midtgarden Remen (H) i Kunnskapsdepartementet har tidligere kommentert at å fjerne sang fra de overordnede læreplanene og norskfaget, ikke betyr at sangen skal ut av skolen.

– Med de nye læreplanene er sang fremdeles en del av skolen, i tillegg til at norsklærerne har god anledning til å bruke sang som metode, uttalte Remen til NTB.

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) sier til NTB at det er uheldig at det er skapt usikkerhet rundt sang i skolen, og at regjeringen ikke har gjort mer for å rydde unna all tvil. Likevel mener han det er muligheter for forbedringer.

– Vi må lytte til oppropet. I dag har kun 1 av 4 musikklærere kompetanse til å undervise i faget, så det trengs et massivt løft for sang og estetiske fag i skolen, blant annet et kompetanseløft og en plan for estetiske fag som Ap har tatt til orde for, sier han.

 

(©NTB)

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!