Annonse
Språkkravet som ble vedtatt av Stortinget i dag innebærer et nasjonalt krav om at personer med annet førstespråk enn norsk eller samisk som vil jobbe i barnehage, må kunne godt nok norsk. Ill.foto Ned Horton
Språkkravet som ble vedtatt av Stortinget i dag innebærer et nasjonalt krav om at personer med annet førstespråk enn norsk eller samisk som vil jobbe i barnehage, må kunne godt nok norsk. Ill.foto Ned Horton

I dag vedtok Stortinget nasjonalt norskkrav for barnehageansatte

I dag ble regjeringens forslag om språkkrav i barnehagen vedtatt av Stortinget.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Fra 1. august må alle som vil jobbe i barnehagen ha tilstrekkelig norskferdigheter.

– Nå styrker vi arbeidet med språk i barnehagen. Det vil sikre god oppfølging for alle barn, og særlig er det viktig for de barna som trenger det aller mest, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Språkkravet som ble vedtatt av Stortinget i dag innebærer et nasjonalt krav om at personer med annet førstespråk enn norsk eller samisk som vil jobbe i barnehage, må kunne godt nok norsk.

Én av tre barnehagestyrere som har minoritetsspråklige ansatte har opplevd at disse ikke kan godt nok norsk til å snakke med foreldre, barn og kolleger, viser undersøkelse av Utdanningsdirektoratet.

– Foreldre skal være trygge på at de ansatte kan norsk godt nok til å støtte barnas språk og utvikling, og at de får god informasjon ved levering og henting. Dette er særlig viktig for barn som har annet morsmål enn norsk, sier Sanner.

Regjeringens forslag innebærer at søkere til barnehagejobber må ha avlagt en norskprøve og ha oppnådd nivå A2 på delprøven i skriftlig framstilling og nivå B1 på delprøvene i leseforståelse, lytteforståelse og muntlig kommunikasjon.

Kravet vil gjelde alle som søker jobb i barnehagen fremover, og det vil i hovedsak gjelde søkere uten barnehagelærerutdanning. I dag må søkere til stillinger som styrer eller pedagogisk leder allerede dokumentere at de har gode norskferdigheter.

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!