Annonse

Stockholm vil avskaffe niårig grunnskole

Skolebyråden i Stockholm, Jan Björklund (Folkpartiet), vil avskaffe obligatorisk niårig grunnskole. Han vil heller at teoretisk flinke elever skal kunne gjennomføre grunnskole i turbofart og hoppe over et år om nødvendig.

Annonse

Med forslaget sitt om å fjerne ordninga med at grunnskolen skal være et bestemt antall år for alle elever, utfordret Björklund den nye utdanningsministeren, Thomas Östro (37), samme dag som Östro tiltrådte som ny utdanningsminister sist uke.
Björklunds forslag går ut på å innføre kunnskapsrett for elevene. Det vil si at elevene skal få jakte på læreplanens kunnskapsmål i den farta de trenger. De svakeste elevene skal få bruke inntil 11 år på grunnskolen, står det i skissen til forbedring av skolen i den svenske hovedstaden.

Skole blir valgkampsak

Forslaget er ett av utslagene av at svenske politikere verker etter å få skikk på landets skoler. Ropene om reformer kommer til å øke fram mot Riksdagsvalget om et halvt år.

Ny svensk utdanningsminister

Da skoleminister Ingegerd Wännerssons trådte ut fra den svenske regjeringen sist uke, overtok utdanningsminister Thomas Östro ansvaret for utdanningssektoren fra barnehage til universitet. Da han tiltrådte som statsråd understreket han behovet for kunnskap, kvalitet og trygghet i skolen. Han sa at hovedsakene hans var å få flere lærere i skolen, mer autoritet til lærerne og kamp mot mobbingen i skolen.