Annonse

Barnehage med eget utlånsbibliotek

Annonse

Ormåsen barnehage i Øvre Eiker kan by på eget utlånsbibliotek i barnehagen.

Et eget rom i barnehagen er innreda som bibliotek. Der kan foreldra låne med seg hjem av den 500 bind store barneboksamlinga, akkurat som på et vanlig bibliotek. Dessuten er det fritt fram for voksne og barn i barnehagen til å oppsøke biblioteket når det måtte passe i løpet av barnehagedagen. Solbakken barnehage i samme kommune har fått et liknende bibliotek, og de to barnehagebibliotekene er en del av leselyst-prosjektet i kommunen. De blei åpna med stor pomp og prakt av prinsesse Märtha Louise 24. oktober. De to små bibliotekene er innreda og bygget opp i samarbeid med det kommunale biblioteket.

Lite å skryte av

Verken styrer Hilde Roan Baklid eller pedagogisk leder Ingunn Klauset i Ormåsen barnehage skryter av sitt arbeid med barnelitteraturen i barnehagen.

-- Vi sier vel lett at vi ikke har tid til å lese. Men det betyr bare at vi ikke har klart å prioritere litteraturen, sier Ingunn Klauset.

-- Nå som vi har fått biblioteket, må arbeidet med lesing og litteratur inn i  årsplanen. Det vil gjøre det mer forpliktende, og tydeliggjøre at å lese høyt er viktigere enn for eksempel å svare i telefonen, sier Hilde Roan Baklid.

-- En utfordring blir å skaffe oss bedre oversikt over moderne barnelitteratur. Der er vi dessverre ikke særlig gode, fortsetter hun.

-- Naturligvis skal vi lese klassikerne for barna. Det er likevel for dårlig hvis vi bare holder oss til de bøkene vi husker fra vi sjøl var små og ikke klarer å forholde oss til noe av det nye, sier Hilde Roan Baklid.

Stjålet ide

Leselyst-entusiastene i Øvre Eiker innrømmer åpent at de har stjålet både ideen og mange av detaljene i leselyst-prosjektet fra Markaryds kommune i Sverige. Der har de arbeidet med leselyst i 18 år.

Det er gjevt å ha eget bibliotek i barnehagen, synes barna i Ormåsen barnehage i Øvre Eiker.