Annonse

Tryll en sofa om til et eventyrskip

I mange barnehagerom står det en sofa. Den kan du trylle om til en farkost med stø kurs mot fantasiens verden.

Annonse

 

Lik Første steg på Facebook

Leken og fortellingen er nært beslektet. Når barn og voksne leser og samtaler om bøker, brukes fantasien og språket på en slik måte at den kan berike leken i neste omgang. Å bruke sofaen til hverdags som en trygg havn for gode bøker, fantasireiser og fortellinger er derfor en god idé. Presenter bøkene lett tilgjengelig i nærheten av sofaen. Du kan også sy store og små lommer rundt sofaen og presentere bøker, sangkort og bamser i dem.

FOTO: Trude Anette Brendeland

 

Syr du fast et stort, løst stoffstykke på sofaens rygg kan spennende ting skje når du flytter sofaen ut i rommet. Løft stoffet, fest i veggen og se; en tunnel eller en hytte åpenbarer seg. For å ha noe å henge stoffet i kan du skru fast håndklestenger, eller eventuelt et kosteskaft. Bakom sofaen kan det nå bli et krypinn for hemmelige møter, eller et sanserom i miniatyr. Rommet bakom sofaen kan også brukes som et sted for rollelek innenfor det temaet barna ønsker å leke – for eksempel «tidsmaskin», «sykehus», eller «hemmelig detektivkontor».

FOTO: Trude Anette Brendeland

Baksiden av sofaen kan by på nye muligheter så snart vi skyver den ut i rommet. På ryggen av den kan du for eksempel tilby de yngste barna noe å henge fingrene i. Lommer, glidelåser, knapper og ulike biter av varierte stoffer kan sys fast og gi muligheter for lek.

FOTO: Trude Anette Brendeland

Barn bruker ofte sofaer og senger og tryller dem om til farkoster ved hjelp av fantasien. Det kan inspirere ytterligere! Gi barna et ratt, et hjemmelaget operasjonspanel eller et seil og reis inn i eventyret sammen med dem. Hvor går ferden? Hvem møter dere på veien? Er det farer som truer, og kommer dere tidsnok hjem igjen til å rekke lunsjen? Dere improviserer frem en handling og ser hvor det fører.


Nyhetsbrev


Meld deg på!


 
 

Fakta

Denne artikkelen har stått på trykk i Første steg nummer 2 2019.

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!