Annonse

Mange barnehager har laget kuber som på rekordtid har blitt avholdte element i lekerommet. Kuben kan gi ubegrensede muligheter, og kan også brukes som en stemningsskaper i rommet. Foto: Trude Anette Brendeland

Lag en magisk kube til barna

Barn elsker huler og krypinn. En kube kan bli et magisk rom i rommet, som en romstasjon, sansehjørne eller skog.

Annonse
Mange barnehager har laget kuber som på rekordtid har blitt avholdte element i lekerommet. Kuben kan gi ubegrensede muligheter, og kan også brukes som en stemningsskaper i rommet. Voksne kan bruke den til å utfordre barna ved å henge og feste ulike ting i den. Da kan den bli alt fra et eksperimentarum for lys og skygge, en mystisk «black box», en stemningsfull julehule, eller et møtested med sanseforlokkende fristelser til de yngste.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

Lik Første steg på Facebook

Kuben er en enkel konstruksjon som står som et stødig stillas i rommet. Den kan kles og dokoreres etter barnas behov, interesser, eller ønsker, som denne romstasjonen. Ideen kan spores tilbaketil Reggio-Emilia-inspirerte barnehager i Sverige. Et enkelt nettsøk på "Reggio kube", eller "kub förskola" vil gi en rekke inspirerende bilder på hvordan de kan se ut og brukes.
FOTO: Trude Anette Brendeland
AT BARN LIKER huler og krypinn er ingen hemmelighet. Barn har i alle tider likt å definere sine egne lekesteder. Under stoffer og tepper skaper de sin verden og kan leke lenge. I barnehagen kan en kube stimulere til hyttebygging. Den gir barna et stillas å feste stoffer, madrasser og puter inntil. Rolleleken kan blomstre om barna får definere og omdefinere den. Sammen med et variert tilbud av rekvisitter og materiell kan den bli alt fra arkitektkontor og butikk til romstasjon.
FOTO: Trude Anette Brendeland
KONSTRUKSJONER med lignende funksjon som kuben er å få kjøpt, men de er svært dyre. Det enkleste er å lage dem selv. Da kan du måle opp og lage dem akkurat så store som den tiltenkte plassen tillater. Kuben på bildet er laget av 12 2x2 toms stokker fra byggevarehandelen. Hver stokk er 1,10 cm lang. Disse skrus sammen med 16 vinkler. Har du ikke vinkler kan trekantklosser i hvert hjørne bli like bra.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

 

  • Trude Anette Brendeland, barnehagelærer, holder inspirasjonskurs, skriver artikler og bøker som fantasifantasten.no. Jobber i «Eventyrhuset lekeverksted» i samarbeid med Fantoft gård studentbarnehage, Bergen. Hun gir deg inspirerende tips i hvert nummer.

 

Nyhetsbrev


Meld deg på!


 
 

Følg Utdanningsnytt på Facebook!

 

Fakta

Denne saken finner du også i Første steg nr. 4 / 2017.

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!

Fakta

Denne saken finner du også i Første steg nr. 4 / 2017.