Annonse

Barnehagen er opptatt av å gi barna kulturelle opplevelser og markerer en rekke tradisjoner som Halloween og Thanksgiving. Her er Kris Roland og barna Addison (f.v.), Zachary og Yuiki foran bildet av en Thanksgivingkalkun, der de på små lapper takker Gud for alt fra gullfisken George, hunden Lucas til foreldre, mat og godteri. Foto: Sunnev Reinton Chang

I USA er barnehagens viktigste oppgaver å lære barna å følge regler

Å lære barna å sitte stille, følge regler og respektere andre er barnehagens viktigste oppgaver mener barnehagelærerne ved Ahwatukee Preschool i USA.

Annonse

Lik Første steg på Facebook

Barnehagens viktigste oppgave er å utvikle barnas sosiale ferdigheter, sier barnehagelærer Kris Roland og daglig leder Diane Fitzsimons ved Ahwatukee Preschool i delstaten Arizona i USA.

– Jo mer barna lærer av samhandling, dynamikk, konfliktløsning og forventninger til en stor gruppe før skolestart, desto raskere er de klare for mer tradisjonell «akademisk» læring, forklarer Diane.

 

Fakta

Barnehager i USA (klikk på pila)

 

Utdanning: Varierer fra CDA (2 årig Child Development Associate’s) til Bachelor eller Master grad i Early Childhood Education.

Månedslønn: Fulltidsjobb (40 timer i uka): 1,957 USD (16.633 NOK). Deltid vanlig.

Arbeidstid: De ansatte ved Ahwatukee Preschool jobber 3 timer daglig (8.30–11.30 eller 12.30–15.30).

Ferie: Følger den lokale skolekalenderen (stengt 8 uker i året). De ansatte får ikke lønn i juli.

Åpningstid: 8.30–15.30, men barna er kun i barnehagen 3 timer daglig.

Antall barn per voksen: 1:7 er maks, kan være færre enn 7.

Private VS. offentlige: 28 % av 4-åringene i USA går i offentlig/delstats-subsidiert barnehage, 13 % i offentlig/nasjonalt subsidiert barnehage og 59 % i private barnehager eller er hjemme.

Foreldrebetaling: I de fleste delstatene får bare familier med svært lav inntekt tilgang til offentlig barnehager. Private barnehager varierer fra $250 (2.125 NOK per mnd.) (3 timer daglig) til $1,300 (11.050 NOK per mnd.) fulltid for en baby.

Andelen barn i barnehage: 59 % av 4-åringer i USA er i barnehage (30 % fulltid og 29 % deltid).

Aldersgrense for oppstart: Fra 6 uker, i Ahwatukee Preschool 18 mnd.

Egen rammeplan: Ja, barnehagen må være godkjent av delstaten, dvs. de må følge visse sikkerhetsregler. Delstatene har egne rammer («standards») barnehagene utvikler sitt innhold fra.

 

Kilder:

Payscale.com, Updated: 28 Oct 2016. National Institute for Early Education Research (NIEER). (2013).

https://edsource.org/2015/middle-class-families-get-little-help-in-paying-for-early-care/75477

http://nces.ed.gov/programs/coe/indicator_cfa.asp

 

Løfte om troskap

Barnehagedagen starter med et kor av unge stemmer som avgir sitt løfte om troskap til det amerikanske flagget. Amerikanerne er opptatt av sin patriotiske historie og å innpode stolthet og lojalitet mot fedrelandet allerede fra barna er små.

Barna snakker om bokstaven de jobber med, og synger en sang om hvilken ukedag det er. Etter morgenritualet har barna en variert dag med lek ute, musikkgruppe og kjøkkenhage. Av og til har de bakedag, natursti eller tur til en matvarebutikk i nærheten.

Klokka 10 stiller barna seg opp i linje, går på do, ber bordbønn og spiser et mellommåltid. Barna forteller stolt at de har dyrket mais og plantet gresskarfrø. Siden det er varmt i Arizona året rundt er hagearbeid en populær aktivitet.

 

Barna Munira (f.v.), Kynan, Gianni og Jaydyn har musikkgruppe hver dag under veiledning av en profesjonell musiker.
FOTO: Sunnev Reinton Chang

 

Egen musikklærer

Leslie Franzmeier er dirigent for kirkens kor, en lidenskapelig musiker og planlegger ukentlige musikktimer for barnehagebarna. Barnehagen har også litt fokus på læring, som tallene fra 1-10, bokstaver og stillelesning.

– Vanligvis har vi 2-3 barn som kan lese før de begynner på skolen, forteller barnehagelærer Kris Roland.

 

Utvikling av sosiale ferdigheter er barnehagens viktigste oppgave, mener lederteamet i denne barnehagen.
FOTO: Sunnev Reinton Chang
Barnehageassistent Leslie Franzmeier er profesjonell musiker og lærer barna ved Ahwatukee Preschool i USA musikalsk terminologi, enkle pianoduetter, rytmer og lyder i naturen.
FOTO: Sunnev Reinton Chang

 

 

Andre saker:

Fakta

Denne reportasjen er en del av hovedsaken i Første steg nr. 3/2017

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!

Fakta

Denne reportasjen er en del av hovedsaken i Første steg nr. 3/2017