Annonse

Barnehagen har en unik beliggenhet på Fløyfjellet 320 meter over havet med utsikt over Bergen by. Foto: Rakel Benon

Hver dag tar barna Fløybanen til barnehagen på toppen av fjellet

Hver eneste dag tar 73 barn den hundre år gamle Fløybanen for å komme i barnehagen. Fløyfjellet er så kjent for sin majestetiske utsikt, turglade barn og suppekoking at den har fått dronningbesøk.

Annonse

Lik Første steg på Facebook

Hver morgen gir Eva (3) mamma en klem på Nedre Stasjon, som ligger midt i Bergen sentrum, kun 150 meter fra Vågen, Bryggen og Fisketorget. I dag leier Eva assistent Marius Aaning Strandos (37) inn på den røde vognen Rødhette, som er reservert barnehagene.

Fakta

Granebo og Radiostasjonen naturbarnehager (klikk på pila)

 

  • Unik beliggenhet på Fløyfjellet (320 m.o.h.)
  • Barn og ansatte tar Fløybane-vognene Blåmann og Rødhette til og fra barnehagen fra Bergen sentrum.
  • Ligger i et kupert og variert turterreng med stier og leirplasser.
  • Heldagsturer to dager i uka.
  • 73 barn fordelt på de to barnehagene.
  • Kun 3–6-åringer.
  • 50 % av de ansatte er menn.

Granebo og Radiostasjonen Naturbarnehager på Fløyfjellet i Bergen ligger 320 meter over havet. Hver eneste dag tar 73 barn den hundre år gamle Fløybanen for å komme i barnehagen. Både bergenserne og turistene elsker den bratte kabelbanen, som på toppen gir mulighet for en rekke turer.

 

Konstituert styrer Iben Elster og Eva (3) på vei til barnehagen med Fløybanevognen Rødhette.
FOTO: Rakel Benon

Eksotisk transport

Iben Elster, konstituert styrer, sitter på gulvet i øverste vogn. Rundt seg har han en bråte morgenfriske 3–6-åringer. De fleste har mye å fortelle. Harald (4) peker gjennom regn og tett tåke.

– Takene gjemmer seg langt inni der, forteller han til gjengen som står klistret mot ett av de store vinduene. De ser på byen som blir mindre og mindre, mens banen seiler oppover gjennom det ærverdige gamle villastrøket Kalfaret. To ganger stopper banen på veien opp: i Fjellveien hvor flere barn stiger på og på Skansemyren.

Turen er 850 meter lang. Høydeforskjellen er 300 meter. Fløybanen startet med passasjertrafikk i januar 2018 og fyller snart 100 år.

Fakta

Historie

 

«Granebo» ble godkjent til bruk som barnehage i 1967, påbygd i 2004.

Først privat, overtatt av Bergen kommune i 1992.

«Radiostasjonen» kom i 2008 med avdelingene Walkie og Talkie.

Fikk besøk av Camilla Parker Bowles og Dronning Sonja i 2012.

Bygget på et tidligere militært område hvor det var en radiostasjon.

Selv om den eksotiske transportetappen er hverdagskost for dem, insisterer de på at det er gøy. I løpet av den rundt sju minutters lange turen, lysner dagen og været endres. På toppen, 320 meter over havet, snør det.

– Jippi, jubler Eva og Harald.

Barnehagen har en unik beliggenhet på Fløyfjellet 320 meter over havet med utsikt over Bergen by.
FOTO: Rakel Benon

 

Må gjennom trollskogen

Ved suvenirbutikken deles flokken i to. Halvparten skal til «Radiostasjonen», den andre til «Granebo». Sistnevnte trupp går forbi en stor lekeplass og den berømte hinderløypa «Trollskogen».

– Der er mange troll lagd av tre som vi kan klatre på, forteller Eva.

– Noen er skumle, men ikke alle, sier Harald (4).

– Bukkene Bruse-broen er også der inne, legger han til.

Etter en halvtimes gange er vi fremme ved Granebo. Da lysner dagen og morgentåken letter. Den storslåtte utsikten som barnehagen har over sentrum, fjorden og Askøy kommer til sin rett. Eva og Harald leker i snøen, mens Iben og Marius pakker mat og utstyr til dagens tur.

Barna kjenner friluftsområdet og mylderet av skogstier som sin egen bukselomme. Alle 73 er på heldagstur to ganger i uka, men ikke samtidig. De veksler på å ha turdager. Slik blir det også god plass for barna som blir igjen for å ha inneaktiviteter.

Dagens pulje skal til «sommerleiren». De leker seg oppover de kuperte stiene. Mange er på fisketur med lange kjepper. Ole (4) får til og med en hai på kroken, men da må han først knuse isen på en sølepytt. Noen barn går fort, andre utforsker alt de ser på veien og prater. Siden det alltid er to voksne med på tur, får alle barna gå i sitt eget tempo.

Barnehagen er for 3–6-åringer og ligger midt i et kupert og variert turterreng med et mylder av stier, leirplasser og aktivitetsmuligheter.
FOTO: Rakel Benon

 

Besøk av dronningen

– De av barna som ikke liker å gå på tur før de begynner hos oss, blir fort like glade i det, forteller Iben som stadig får dette bekreftet fra foreldrene. Halvparten av de ansatte er menn.

– Det er nok friluftsmulighetene som gjør det, tror Marius.

Både han og Iben er drevne friluftsfolk. De har båret med seg alt flokken trenger til å slå leir, skjære opp fisk, koke suppe på bålet og
servere den i skåler til barna, som er sultne etter den lange oppoverbakken i skogen på kuperte stier. Suppekokingen fikk også Dronning Sonja oppleve da hun tok med seg hertuginne Camilla Parker Bowles til Granebo barnehage i 2012. Det var i forbindelse med Dronning Elisabeths 60-års jubileum at Dronning Sonja ville gi den friluftsinteresserte engelske majesteten et innblikk i helnorsk barnehagekultur. Velkomsten ble regnfull, og utsikten fra Fløyen var tåkelagt, men hertuginnen var imponert over de oljehyrekledte barna som «alltid» var ute i all slags vær.

Navneopprop i gapahuken Eva (f.v.) (3), konstituert styrer Iben, Emine (6), assistent Jostein Berg Faulkner (38), Mileah (4), Ole (4) og Jacob (3). Ved bålet Liam (5), Harald (4) og Leikny (4).
FOTO: Rakel Benon

Mens Marius lager mat, studerer Iben og barna en svær maurtue.

– De har dronning, påpeker Liam (4).

– Ja, hun er moren til alle maurene, sier Leikny (4)

– Men de sover sikkert nå, tror Eva.

– Ja, det er nok for kaldt for dem enda, tilføyer styrer Iben.

– Jeg synes maur smaker godt, jeg, sier Ole. Flere samtykker, men nå er det lukten av bål og nykokt fiskesuppe som frister.

Solen skinner på våte barnåler og sultne barn denne vinterdagen. Suppen forsvinner fra barnas grønne campingskåler, mens Iben forteller historier.

Harald (4), Eva (3) og Mileah (4) gir gode råd til assistent Marius som skal koke fiskesuppe.
FOTO: Rakel Benon
Skal ikke maurene våkne snart, mon tro? Leikny (4) (f.v.), Eva (3) konstituert styrer Iben, Mari, Mileah, Jacob (3), Liam (4) og Ole (4).
FOTO: Rakel Benon
Foruten utsikten er suppa i barnehagen til Liam (4) så kjent at selveste Dronning Sonja kom på besøk for å smake.
FOTO: Rakel Benon
Fakta

Denne reportasjen kan du også lese i Første steg nr. 4/2017

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!

Fakta

Denne reportasjen kan du også lese i Første steg nr. 4/2017