Annonse

AV OG TIL KAN vi tilby mer utfordrende konsistenser som hudvennlig barberskum, snø og isklumper, eller gelé laget av gelatin og vann. Legg gjerne ved ulike redskaper som gjør utforskningen enda mer interessant – som pipetter, engangssprøyter, malerpensler, hjulvisper, siler, og øser. Du får mer inspirasjon på bloggen «Sand and water tables», av Thomas Beddard. (tomsensory.blogspot.com og «Sand and water tables» på Facebook) Foto: Trude Anette Brendeland

La barna leke med såpe og vann

Blande, kjenne, helle og eksperimentere – lek med materiell som kan renne vekker en nysgjerrigper i alle barn.

Annonse

Lik Første steg på Facebook

 

DU KAN VARIERE hva du putter i kassene. De kan fylles med tørt materiale som kan helles – som ris, maiskorn, linser, eller burstrø. Sammen med graveredskaper, rør og ramper kan barna teste ut egenskapene til materialet. Med duct-tape, pappesker og gjenbruksmateriell kan du bygge opp en konstruksjon med ulike platåer og nivåer. Ulike utløp, renner og baner gjør utforskningen enda mer spennende.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

ET EKSPERIMENTARIUM BESTÅR enkelt av to, eller flere kasser som står i forbindelse med hverandre. De bør heves fra golvet ved hjelp av stativ, eller bein slik at barna kan stå ved siden av den og ha hendene og armene ned i kassene. Her kan du både gjøre klassiske voksenledede eksperimenter, eller legge opp til mer lekende utforskning av materier og materialer. Et eksperimentarium kan plasseres i grovgarderoben, eller på badet slik at du enkelt kan koste og tørke opp etterpå. Her er en gammel benk som vi har skrudd store plastkasser fast i. Med vannfast lim kan du forsegle kassen rundt skruene slik at du kan ha flytende væsker i også. Det er lurt at kassene har lokk, slik at du kan skjule godsakene etter at leken er avsluttet.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

MYE LEK BESTÅR I å undersøke materier og konsistenser som kan helles, formes, tyte og renne. Tradisjonelt tenker vi at denne typen lek hører til ute, men med et eksperimentarium kan vi åpne for den inne også.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

  •  Trude Anette Brendeland er barnehagelærer, holder inspirasjonskurs, skriver artikler og bøker som fantasifantasten.no. Jobber i «Eventyrhuset lekeverksted» i samarbeid med Fantoft gård studentbarnehage, Bergen. Følg Utdanningsnytt på Facebook!

Nyhetsbrev


Meld deg på!


 
 

Fakta

Denne artikkelen har stått på trykk i Første steg nummer 1 2018

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!