Annonse

KOFFERTEN OM ALBERT ÅBERG: I kofferten skal det være konkreter og ting fra boka som dere kan snakke om mens dere leser, eller som barna kan leke med etterpå, som bilen, dukkene og bollene med «bomullsgrøt» fra boka om Albert Åberg. Foto: Madamløkken barnehage

La barna lære språk med en koffert

En koffert med ting kan gjøre lesestunden i barnehagen til en magisk opplevelse med lek og læring for barna.

Annonse

Lik Første steg på Facebook

I Madamløkken barnehage i Oslo har 90 prosent av barna et annet språk enn norsk som morsmål. Derfor har barnehagen vært opptatt av å finne nye måter å utvikle barnas språk på. En av dem er å bruke kofferter når de leser en bok for barna. I kofferten om Albert Åberg eller Reven og storken er det gjenstander som barna kjenner igjen fra boka.

 

Gi felles opplevelser

–Vi i barnehagen har ansvar for å gi barna felles opplevelser som de senere kan berike leken sin med. Barn i dag lærer engelsk på YouTube og ser på mange ulike kanaler, så det er lite felles de kan bruke i leken, sier styrer Marit Sivertsen i barnehagen. Hun deltok på konferansen Det magiske språket i regi av Nasjonalt barnehageforum.

Barnehagen er med i prosjekt Lesefrø i regi av Deichmanske bibliotek i Oslo og får tilsendt et minibibliotek med 100 ulike bøker i året til bruk i barnehagen og hjemlån. Bøkene er både på norsk og andre språk.

–Disse bøkene skal være forbruksvare. De skal leses, de kan bygges med, tygges på og kastes når de er utslitt. Barna får ingen skjennepreken av den grunn, sier Sivertsen.

 

KOFFERTEN OM VERDENS VAKRESTE EGG: Du må kjenne boka godt og forberede deg på viktige ord og begreper du og barna kan snakke om mens du leser. I denne boka er det fint å filosofere over begrepet «vakkert». Noe som er vakkert for en, trenger ikke være det for en annen. I denne boka er det tre høner som er vakre på hver sin måte. Det store egget er laget av et påskeegg, det firkantede egget er laget av tykt papir og det glatte egget er en stein funnet på en badestrand i Hellas.
FOTO: Madamløkken barnehage

Slik gjør de det

Barnehagen jobber med en bok over flere uker, og forteller og leser sammen med barna i grupper. De ansatte leser boka først, forbereder seg på viktige ord og begreper de kan snakke om, og de møter forberedt.

–Voksenrollen er viktig. De ansatte skal være engasjerte og kjenne boka godt, sier Sivertsen. Hun sier det er viktig at barna styrer historien og samtalen etter hvert. De ansatte putter konkrete ting i en koffert hentet fra boka de skal snakke om.

–Det skal ikke være perfekte ting som du har brukt fritiden på å lage, men kan være ting som er kjøpt, funnet eller laget i barnehagen, påpeker Sivertsen. Målet er at barna skal være med å lage innholdet i koffertene.

KOFFERTEN OM REVEN OG STORKEN: Du skal ikke bruke fritiden på å lage ting til kofferten, men kan bruke ting som finnes i barnehagen som denne bamsen, en leketallerken og steiner. Du kan også bruke ting barna har laget. Den smale flasken storken drikker av er en tom parfymeflaske, som en ansatt har tatt med hjemmefra.
FOTO: Madamløkken barnehage

Inngang til lek

Cecilie Fodstad sier det er viktig å lese for barn fordi det gir mulighet for samtale og er en inngang til lek. Barna får også tilgang til et annet språk enn i hverdagslivet; et litterært språk. Hun er norsklektor ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH).

 

Nyhetsbrev


Meld deg på!


 
 

Følg Utdanningsnytt på Facebook!

Fakta

Denne artikkelen har stått på trykk i Første steg nummer 1 2018

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!