Annonse

De beste lekerommene for barna byr på multisensoriske muligheter. Da er sansekasser ved bordet midt i blinken. I barnehagens rom dominerer ofte bordene og kan stå i veien for lek. Med sansekasser gjør du bordet til enda et sted der fri fantasi får spillerom. På den måten utvider dere lekearealet betraktelig. Rundt en slik kan det være plass til en til tre barn. De sitter med hendene oppi og kjenner, studerer og lager fortellinger med innholdet. Barna må i starten øve på at innholdet hører til i kassen, men det tar de fort. Foto: Trude Anette Brendeland

Lag uimotståelige sansekasser til barna

De er vakre å se på, gir vellyd for øret og gir huden gode opplevelser, men det beste av alt: Sansekasser er uimotståelige for fantasifulle lekere.

Annonse

 

Lik Første steg på Facebook

 

Barnehagelærer Trude Anette Brendeland gir deg inspirerende tips i hvert nummer av Første steg. Hun holder inspirasjonskurs, skriver artikler og bøker som fantasifantasten.no. Hun jobber i «Eventyrhuset lekeverksted» i samarbeid med Fantoft gård student-barnehage i Bergen.

Innholdet i sansekassene består av et grunnmateriale det er deilig å la fingrene gli gjennom. Det kan være ris, linser, akvariegrus, eller burstrø som du kjøper i dyrebutikker. I tillegg kan du tilføre materialer som barna kan lage en fantasiverden med.
FOTO: Trude Anette Brendeland
Materiellet i sansekassene kan oppbevares i mindre beholdere i hylla når de ikke lekes med. Da slipper dere oppbevare så mange store kasser fulle av innhold. Det er lurt å ta et bilde, laminere og merke beholderne slik at barna tydelig ser hva som er i. Når innholdet skal utforskes, heller du innholdet i en lav og bred kasse som står på bordet.
FOTO: Trude Anette Brendeland
Holder du deg til et tema er det lettere å komme på hva du kan ha i sansekassene. Livet i havet, årstidene, eventyr og ulike farger er eksempler på tema. Jobber du med prosjektarbeid kan sansekassen passe til temaet. Med hendene i en sansekasse skjer bokstavelig talt lek og håndgripelig læring samtidig.
FOTO: Trude Anette Brendeland
Ekstratipset : Sansekasser for de yngste kan stå på golvet. For at innholdet skal gi andre inntrykk enn leketøy, kan du finne mer utradisjonelt materiale med andre egenskaper. Det kan være gardinringer, tomme bokser, kjøkkenredskaper, rør og kongler. Varierer du innholdet i sansekassen tilfører du dynamikk i lekerommet, slik at hver dag gir nye, gode inntrykk.
FOTO: Trude Anette Brendeland
Holder du deg til et tema er det lettere å komme på hva du kan ha i sansekassene. Jul, årstidene, eventyr og ulike farger er eksempler på tema. Jobber du med prosjektarbeid kan sansekassen passe til temaet.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

Vinter og snø er et fint tema for sansekasser også. Tenk gjerne utradisjonelt som malingrullene her.
FOTO: Trude Anette Brendeland
Sansekassene utvider barnehagens lekearealet betraktelig. Rundt en slik kan det være plass fra en til tre barn om gangen. De sitter med hendene oppi og kjenner, studerer og lager fortellinger med innholdet.
FOTO: Trude Anette Brendeland
Fakta

Denne artikkelen finner du også i Første steg nr. 2/2017

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!

Fakta

Denne artikkelen finner du også i Første steg nr. 2/2017