Annonse

Johanne K. Grøvlen er dagens ordensvakt, og har i oppgave å dele ut matboksene, blant annet til Mathewos T. Kahsay. Foto: Gyri Aure.

Barna tar med all maten selv – det gir mer voksentid i barnehagen

– Hva har du i matboksen da? Barna i Vik barnehage tar med seg det meste av maten selv. Det mener styreren gir de voksne mer tid sammen med dem.

Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

De har hatt samling, og sitter fint i en ring og venter. Dagens ordensvakt åpner kjøleskapet, og tryller frem den ene matboksen etter den andre. I tur og orden går barna frem og tar imot sin boks. Det er tid for lunsj ved Vik barnehage i Sykkylven.

Nysgjerrige studerer de innholdet i både sine egne og andres matpakker.

Ikke godkjent kjøkken

– Jeg har fått en appelsin! Eller er det en mandarin? spør en jente fornøyd. Skiver med hvitost, makrell og leverpostei går ned på høykant. Ved alle bordene sitter det voksne som også spiser. Pedagogisk leder Ingrid Einbu forteller at de fleste foreldrene er flinke til å sende med barna variert og skikkelig mat. I en bruker-undersøkelse for noen år siden sa likevel foreldrene at de ønsket at barnehagen skulle stå for lunsjen.

– Men etter et besøk fra Mattilsynet fikk vi tilbakemelding om at kjøkkenet vårt ikke er godkjent for å servere mat. Kostnadene ved å utbedre kjøkkenet vil være store, og vi har ikke budsjett til å ordne dette, sier styrer Mette Brenne.

Lager mat på tur

Styrer Brenne synes det er helt greit at barna tar med lunsjen selv.

– Å lage lunsj krever ressurser. Nå kan vi heller bruke tiden på barna. Å lære å smøre brødskivene sine selv, kan barna gjøre hjemme. Derimot gir vi ungene opplevelser mange foreldre ikke har tid eller anledning til å gi, sier Brenne.

Selv om Vik barnehage ikke lager varm lunsj inne i barnehagen, legger de stor vekt på gleden ved å kunne spise ute i naturen. Ragnhild Søvik (t.h.) sørger for at Marte L. Sandal får prøve seg som fiskekakegrillsjef. T.v: Kristina L. Myrnes og Daniela Miseviciute har mye å fortelle styrer Mette Brenne.
FOTO: Gyri Aure

For stadig vekk bruker de barne-hageansatte naturen som alternativ til et utdatert kjøkken. Det er pedagogisk leder Ingrid Einbu svært fornøyd med.

– Ute bruker vi bålpanne eller griller, til å lage alt fra wok til fiskekaker. Å lage mat ute på tur er noe mange voksne ikke har tid til, men her i barnehagen er det en opplevelse og en erfaring vi kan bidra med. Og vi ser at barna trives svært godt med dette, sier Einbu.

Mat fra ulike land

Vik er en kommunal barnehage i Sykkylven kommune. Styreren kunne godt tenke seg en kjøkkenassistent som tok seg av alt fra innkjøp til matlaging.

– Foreldrene vil nok synes det hadde vært fint, men vi har verken penger til å fikse kjøkkenet eller nok personale å ta av, sier Brenne.

Både hun og Einbu mener matboksene fungerer godt.

– Foreldre med barn fra ulike land og med ulike tradisjoner får sende med den maten de ønsker barna skal spise. Det samme gjelder barn med allergi. De få gangene vi faktisk har smørelunsjer, ser vi dessuten at dette tar svært mye tid. Tid som vi i det daglige heller vil bruke på ulike aktiviteter sammen med barna, sier den pedagogiske lederen.

Fakta

Slik gjør de det i Vik barnehage

 

  • Barna har med egen frokost.
  • Barna har med egen lunsj. Så ofte som en gang i uka får de eldste barna være med ut på tur, der personalet lager enkle måltider under åpen himmel. De minste barna får samme tilbudet om mat ute et par ganger i måneden.
  • Fruktmåltid der barnehagen skjærer opp frukt, og tilbyr eventuelt det som er igjen i matboksen.
  • Ved bursdager får barna velge mellom grønnsaker med dipp, bollemann/bolledame og fruktsalat.
  • Det sitter alltid voksne ved hvert av bordene under måltidene.
  • Brenne har ansvaret for åtte ansatte fordelt på 5,8 årsverk, og 25 barn.

Nyhetsbrev
Les mer om nyhetsbrevet her 
 

Fakta

Denne artikkelen er også publisert i Første steg nr.4/2016

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!