Annonse

Jacaranda barnehage i Sør- Afrika tok imot det første barnet som var «non white» i 1989. I dag har barnehagen barn fra mange etniske grupper: Ahmed Yusuf (f.v.), Tayla Burton, Finn Franz, Nathan Evans, Israel Adjei, Gabriella Ngcobo, Zaiah Dennis, Kamea Naick, Victoria Boshoff, Jade De Kock og Kendal Carlisle-Kitz. Foto: Vibeke Olsen

Barnehagen i Sør- Afrika har tre lekeområder: fantasisone, kreativ sone og kognitiv sone

Barnehagen i Sør- Afrika har tre lekeområder: fantasisone, kreativ sone og kognitiv sone. Målet er frilek så lenge som mulig.

Annonse

Lik Første steg på Facebook

Et morsomt bilde av ville dyr møter barna rett innenfor porten i Jacaranda barnehage i Sør-Afrika. Navnet Jacaranda er etter de frodige Jacaranda-trærne som står tett i tett i den grønne byen, Pietermaritzburg.

Mange førskoler i landet fungerer som oppbevaringsplass for barn, mens andre er opptatt av kunnskap og disiplin. Hjemmelekse er ikke uvanlig. Ved Jacaranda førskole er mottoet «læring gjennom lek», og mulighetene for lek er mange.

 

Fakta

Sør-Afrika

 • Utdanning: 1-årig studium som barnearbeider. 4-årig studium som barnehagepedagog.
 • Lønn: Varierer mye. 20.000 Rand (R) (15 800 NOK) per måned for barnehagepedagog med høy ansiennitet og R 5.000 (3.960 NOK) for nyutdannet. Grunnskolelærere i privatskoler har 33.333 R (26.400 NOK).
 • Arbeidstid: Fra 07.15–14.00
 • Ferie: 55 dager +/-
 • Åpningstid: 07.15–12.10.
 • Voksentetthet: 2:15 små barn. 1:25 store barn.
 • Private vs. offentlige: Sørafrikanske barnehager er overlatt til den private sektor. Ingen pedagogiske krav ved registrering av barnehager.
 • Foreldrebetaling: Store prisforskjeller. R20.724 (16.400 NOK) for et års fulltidsplass ved Jacaranda. Foreldrene bidrar også med et års forbruk av våtservietter, do- og tørkepapir, såpe, tegneark, fargestifter og lim.
 • Andelen barn i barnehage: Ingen offisielle tall.
 • Aldersgrense oppstart: 3 år vanlig. Jacaranda har barn fra 2 år.
 • Rammeplan: Ingen. De private utformer egne planer. Utdanningsdepartementet har en barnehageregulering om når barnehagene skal gi barna tallforståelse og lese- og skrivekunnskap.

 

Bak høye murer

Barna leker trygt bak store gjerder uten innsyn, og må gjennom en kameraovervåket port for å komme inn.

– Dette er et land med mye vold og kriminalitet så vi må ta forholdsregler, sier Kirsten Anderson, kalt Mrs Anderson. I Sør-Afrika er det vanlig å bruke høflig tiltale til voksne. Det er en gammel skikk som henger igjen i det konservative landet. All læring er uformell, uten pulter og stoler, og barna lærer å kjenne igjen tall og bokstaver.

 

I Sør- Afrika leker Mohli Khoza og barna i bare føtter hele året.
FOTO: Vibeke Olsen

 

Tre lekesoner

Barnehagen har et frodig og grønt uteområde som er mye større enn de fleste andre barnehagene i byen med trær, busker, sandkasser og lekestativ. Inne er det tre lekesoner: Fantasisonen har klær til utkledning, møbler, dukker og masker. I den kreative sonen er det tegnesaker, sakser og lim. Puslespill, byggeklosser og konstruksjonssett er tilgjengelige i den kognitive sonen. Barna går fritt fra sone til sone i leketiden under tilsyn av voksne.

– Vi er privilegerte som får jobbe med disse barna, og vi ønsker så inderlig at de får beholde sitt «lekne jeg» sa lenge som mulig, sier pedagogisk leder Daphne Boutell.

 

I Sør-Afrika er det vanlig for barn å bruke høflig tiltale til voksne; en gammel skikk som fremdeles henger igjen i det konservative landet: Nanette Grey (pedagog) (f.v.), Jen Hall (sekretær), Kirsten Anderson (pedagog) og Daphne Boutell (rektor og pedagogisk leder).
FOTO: Vibeke Olsen

 

Ansvar for innkjøp

Diskriminering mellom gutter og jenter er ikke uvanlig i Sør-Afrika, og barns rettssikkerhet er mangelfull. Den emosjonelle utviklingen til barna er førsteprioritet i Jacaranda. Barnehagelærerne er rause med klemmer, kos og øyekontakt. Det er alltid plass til barna på fanget.

De 4 barnehagelærerne ved Jacaranda har ansvar for det pedagogiske innholdet og for innkjøp. To ufaglærte assistenter roterer mellom de fire gruppene på til sammen 90 barn fra 2–6 år. Assistentene har ansvar for rengjøring, mens sekretæren fungerer som sykesøster og assistent.

I Sør-Afrika er det vanlig at mødrene jobber deltid og har hushjelp, så de fleste barna slutter klokken tolv på formiddagen.

Barnehagelærerne i Jacaranda barnehage er opptatt av å gi barna omsorg og omtanke. Lille Nichola Ngcobo får kos fra barnehagelærer Mrs Anderson, som hun kalles.
FOTO: Vibeke Olsen
Barn leker selvstendig, enten i grupper eller alene. Her tegner Victoria Boshoff med kritt på en tavle.
FOTO: Vibeke Olsen
Lekeplassen er omgitt av høye gjerder uten innsyn, der Finn Franz (foran), Israel Adjei og Nathan Evans kan leke trygt i et land med mye kriminalitet.
FOTO: Vibeke Olsen
Lekeplassen er omgitt av høye gjerder uten innsyn, slik at barna Victoria Boshoff (f.v.), Zaiah Dennis, Tayla Burton og Tristan Lewis kan leke trygt i et land med mye kriminalitet.
FOTO: Vibeke Olsen
Fakta

Denne reportasjen finner du også i Første steg nr.3/2017

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!

Fakta

Denne reportasjen finner du også i Første steg nr.3/2017