Annonse
Debatt

Foreldre må ansvarliggjøres for sine barns uforskammede og voldelige opptreden, skriver Reynir Grimsson. Illustrasjon: Egil Nyhus

Elevenes adferd og oppførsel er aleine foreldrenes ansvar

Jeg er frustrert, irritert og sint på frekkheten mange foreldre tillater seg.

Del side


Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Etter 35 år som gymnastikklærer er min vurdering at det ikke finnes et elevproblem i norsk skole, men det finnes et enormt og voksende foreldreproblem.

Etter å ha lest hovedsaken «Kravstore foreldre får ikkje alltid rett» (Utdanning  2/2018), er følelsene mine i kok. Jeg er frustrert, irritert og sint på frekkheten mange foreldre tillater seg. 

På Facebook fant jeg et oppslag, opprinnelig fra en skole i Portugal, der det prydet veggen på rektors kontor. Teksten var også sendt hjem til alle foreldre. Den nådde nordiske medier via den pensjonerte læreren Paulo Gandra i Sverige, som fant teksten på Facebook, oversatte oppslaget til svensk og la det ut igjen. Den siste tiden har teksten gått som ild i tørt gress i mediene:

 

Til foreldrene

  • Vi minner alle foreldre om at det er hjemme man lærer barn de magiske ordene; god morgen, vær så snill, vær så god, unnskyld meg og takk.
  • Det er også hjemme man lærer barna å være ærlige, ikke juge, å komme presis, vare flittige, solidariske og respektere sine venner, de som er eldre og lærere.
  • Hjemme lærer man seg også å være renslig, å ikke prate med munnen full av mat og ikke slenge fra seg søppel på gulvet eller ute på bakken.
  • Det er fortsatt hjemme man lærer seg å være organisert, ta vare på tingene sine og ikke stjele andres ting.
  • Her på skolen lærer vi matematikk, historie, geografi, fysikk, vitenskap, engelsk og gym. Vi bare forsterker den oppdragelsen barna har fått hjemme av sine foreldre!

 

Mitt håp er at dette blir sendt hjem til alle foreldre til barn i norsk grunnskole og videregående skole, gjerne ved terminstart. Ved konflikter med foreldre tas teksten fram og gjennomgås i lag med foreldrene som forsterking av deres ansvar for skolemiljøet.

Foreldre må ansvarliggjøres for sine barns uforskammede, ufyselige og voldelige opptreden og ikke legge skylden på skolen og enkeltlærere. Elevenes adferd og oppførsel er aleine foreldrenes ansvar.

 

  • Reynir Grimsson er pensjonert gymlærer fra videregående skole i Troms.

 

Les hovedsaken fra nr.2/2018 her:

 

 

Fakta

Dette debattinnlegget stod på trykk i Utdanning nr. 2/2018

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!

Fakta

Dette debattinnlegget stod på trykk i Utdanning nr. 2/2018